לא להאריך את חוק הותמ"ל

אין תמונה

מספר חתימות

648
 
100,000  

משה כחלון מתכוון להאריך את תקופת הפעילות של הוועדה הארצית לתכנון ולבניה של מתחמים מועדפים לדיור, המוכרת לכולם כותמ"ל. מערכת התכנון יכולה להטיב עם אזרחי המדינה. אולם, וועדה זו מדירה את הציבור ולא מתחשבת בצרכים של הציבור והמדינה. יתרה מזאת, הותמ"ל היא כלי בידי שר האוצר כדי להגדיל את ההון הפוליטי שלו ולא כדי לעזור לאזרחי מדינת ישראל. לכן, אסור להאריך את תקופת הפעילות שלה.

ועדה זו היא רעה חולה משום כמה סיבות:

  • הציבור מודר מההליך: מלכתחילה מערכת התכנון מתייחסת אל הציבור בצורה אנכרוניסטית (נשענת על תקנות משנת 1936) ואינה מאפשרת לציבור הכללי להגיב אלא בעיקר בסוף התהליך. לכן, בוועדה הזו שבה התהליכים קצרים מאוד קולו של הציבור כמעט איננו נשמע. כלומר, הועדה איננה חוקתית והינה אגרסיבית.
  • הליך מזורז ולא כוללני: מטרתה של הותמ"ל היא לייצר כמות מסיבית של יח"ד ומהר. הדבר גורם לכך שלא ניתנת מחשבה מספקת והולמת את תכניות הבנייה שמועברות בוועדה. משכך, לא נשקלים כל האספקטים שיש לכל תכנית שכזו בהקשר הרחב.
  • פרבור וכשלים תכנוניים ותחבורתיים: השימוש בשטחים פתוחים בשולי הערים שחלקם חקלאיים, יוצר פרבור, ומגדיל את העומס על תשתיות התחבורה הקיימות.
  • בזבוז משאבים ותשתיות: בנייה על קרקע לא בנויה מצריך משאבים רבים יותר מאשר פרויקטים של התחדשות עירונית. באם התשתיות ישופרו, ותשופר התחבורה הציבורית, שמצבה גרוע, ניתן יהיה לממש תכניות רבות של התחדשות עירונית הקיימות כבר היום בידי הקבלנים.
  • חוסר התחשבות בדורות הבאים: כל התכניות שהובאו בפני הועדה, למעט אחת, צרכו שטחים פתוחים נרחבים, כאשר קרקעות הערים אינן מנוצלות ביעילות סבירה. המדיניות הזו לוקחת שטחים חיוניים מהציבור ומהדורות הבאים. כמו כן, בנייה על קרקע לא בנויה מצריך משאבים רבים יותר מאשר פרויקטים של התחדשות עירונית, הן בעת ביצוע התכניות והן לשם תחזוקתן. חשוב להזכיר כי קשה עד מאוד לשנות תכנון שבוצע.
  • הכרזה לא מוצדקת: ההכרזה על מתחם מועדף לדיור נעשית גם במצב שבו מתכנן המחוז הרלבנטי אומר שאין צורך או הצדקה לתוכנית.
  • מסד נתונים לא שלם: מסד הנתונים שעליו מתבססות החלטות קבינט הדיור הינו חלקי ביותר, כך התברר במחדלי אפולוניה וניר צבי וכן בתמלים של צריפין שנקבעו על ידי מתכננת מחוז המרכז כלא ישימים. בוודאי לא דיור זמין.
  • חותמת גומי: ועדת ההתנגדויות של הוותמל מורכבת מיור הוותמל, מתכנן הוותמל, ראש הרשות הרלבנטי, חבר נוסף ומשרד המשפטים. מצב זה יוצר רוב מובנה בעד כל תוכנית מועדפת לדיור. הראייה היא שעד היום אף לא תוכנית אחת נדחתה בדיון בחותמת.

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו

ציר הזמן של העצומה

22/11/2017
העצומה השיגה 500 חתימות!
19/11/2017
העצומה השיגה 100 חתימות!
18/11/2017
העצומה נפתחה