נישואים אזרחיים במדינת ישראל 2024

נישואים אזרחיים במדינת ישראל 2024

מספר חתימות

4
 
500  
פורסם בתאריך: 31/05/2024
 

נישואים אזרחיים הם נישואים שאינם תלויים בדת, אלא בגוף מחוקק במדינה (בית משפט), כאשר המחתן את בני הזוג הוא שופט, ולא איש דת.

בישראל אין אפשרות לערוך נישואים אזרחיים מוכרים. נישואים שנערכו במדינת ישראל מוכרים על ידי הרשויות בישראל רק אם נערכו על ידי פקיד אשר הוסמך באופן רשמי על ידי אחת מהרשויות הדתיות בישראל (יהדות אורתודוקסית, נוצרית, דרוזית, מוסלמית וכדומה), רק בין איש ואישה מאותה הדת.‏ טקסי נישואים אזרחיים מאושרים רשמית על ידי הרשויות בישראל אך ורק אם נערכו מחוץ לגבולות ישראל.

השאלה אם לאפשר נישואים אזרחיים במדינת ישראל נידונה רבות בשיח הציבורי. מצד אחד, נטען כי התרת נישואים אזרחיים בישראל תחלק את האוכלוסייה היהודית בישראל לשניים - אלו שיוכלו לשאת יהודים ואלו שלא יוכלו, ותגרום לפגיעה באחדות העם ובצביונה היהודי של המדינה. מנגד המצדדים בקיום נישואים אזרחיים בישראל טוענים שיש לאפשר לזוגות לנהל את טקס הנישואים הפרטי שלהם כרצונם ואין לכפות עליהם טקס שאינו מקובל עליהם. בנוסף, נטען כי נישואים אזרחיים נותנים מענה לזוגות שאינם יכולים להינשא בנישואים דתיים לדוגמה: פסולי חיתון, בני דתות שונות, חסרי מעמד דתי וזוגות חד מיניים.

הזכויות הטבעיות הנפגעות מחוסר האפשרות לערוך נישואים אזרחיים הן:

  • הזכות לחירות: האדם הוא יצור אוטונומי ויכול לשלוט בחייו ולכוונם ע"פ רצונו כל עוד הוא לא פוגע באדם אחר, בחברה או בעצמו
  • זכות זו נפגעת במספר מאפיינים:
  • חופש דת וחופש מדת– זכותו של הפרט להאמין או לא בכל דת כרצונו, ואין להתערב בבחירתו. נישואים אזרחיים לא מתאפשרים בישראל בשל הלכות דתיות האוסרות על כך. בעקבות זאת נפגע החופש מדת.
  • חופש הבחירה– החופש של כל אדם לבחור לעצמו כיצד לחיות את חייו. כאשר לאדם אין את האפשרות לבחור באיזו דרך להתחתן, נפגעת הזכות לחיות את חייו בדרך שהוא רואה בה לנכון. 
  • הזכות לשוויון: כל בני האדם נולדו שווים בערכם ובזכויותיהם . ויש להתייחס בשווה לכל אדם באשר הוא אדם , ללא הבדל דת , גזע , לאום , מין שפה השקפת עולם והשקפה פוליטית. קהילה הנפגעת במיוחד מחוסר השיוויון היא הקהילה הגאה, מפני שהם אינם יכולים לקיים נישואים חד-מיניים בשל הליכי דת. מכאן נוצרת אפליה פסולה - התייחסות שונה לאדם מאחר מסיבה לא מוצדקת, כשהשוני לא רלוונטי. כך נפגעת זכות השוויון, מפני שאין להם את הזכות להתחתן, ולזוגות דו-מיניים (גבר ואישה) יש את הזכות הזאת.

מטרתנו בעצומה זאת היא ליצור לחץ על קובעי המדיניות ולשנות את המצב הקיים. לביצוע רפורמות במשרד הדתות ולאפשר לכל האזרחים את הזכות הבחירה כיצד להתחתן בישראל אם זה ברבנות או דרך בית המשפט.

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו