חוסר שיוויון זכויות בין נשים עצמאיות בהריון לנשים שכירות בהריון
מספר חתימות
169 |
|
300,000 | |
שמי רקפת בקה מוזס , אני אישה עצמאית העוסקת בתחום האימון כושר אישי.
אני בחודש התשיעי להריוני ומתרגשת לקראת הולדת ילדתי הראשונה בעוד כמספר ימים. בעקבות מצבי אני מעלה את הסוגיה הבאה.
זה מכבר נערכה פגישה במתנ"ס באור יהודה בנושא העצמת נשים עצמאיות. במפגש עלו סוגיות רבות ומגוונות בהתפתחות נשים עצמאיות וכחלק מהדיון הפורה שנוצר רציתי להעלות לדיון את חוסר השוויון בזכויותיהן של נשים עצמאיות ונשים שכירות במהלך ההיריון ואחריו.לאחרונה נאלצתי לקבל מהרופא המטפל בי אישור לשמירת הריון עד תום ההיריון מסיבות בריאותיות .
מפאת כאבים שחוויתי נאלצתי לחדול לחלוטין מעבודתי.
כידוע לכן כאשר אישה יולדת היא מקבלת דמי לידה שמחושבים לה לפי 3 המשכורות האחרונות שלה לפני הלידה.
כאישה עצמאית ובהיריון היו ימים רבים שבהם לא הרגשתי טוב והתמודדתי עם דילמה קשה, האם אני מסוגלת ויכולה פיזית להרשות לעצמי ללכת לעבודה היום?
אני מאמינה שדילמה זו הינה משותפת לנשים רבות בעיקר לנשים העוסקות בתחומים אינטנסיביים המצריכים מאיתנו מאמצים פיזיים. אנו חוות ימים לא קלים במהלך ההיריון ולעיתים אף מתקשות לנהל שגרת עבודה רגילה.
אני מודה שלי היו קשיים רבים בחודשים הראשונים של ההיריון מכיוון שסבלתי מסחרחרות חוזרות ונישנות עד למצב שבימים מסוימים לא יכולתי לעבוד.
כידוע בניגוד לשכירים לנו העצמאים נשללת הזכות לקבלת שכר על ימי מחלה , עקב כך יוצא שאישה בהריון נפגעת שלוש פעמים:
בפעם הראשונה מכך שאינה חשה בטוב ובגלל אי תשלום ימי מחלה נאלצת לפעמים לעבוד תוך סיכון בריאותה במהלך תקופת ההיריון.
בפעם השנייה פגיעה כלכלית- אם היא מחליטה שאינה מסוגלת לעבוד באותם ימים היא אינה משתכרת כלל.
ובפעם השלישית היא כאשר מחשבים את הדמי לידה כשכר ממוצע של 3 החודשים האחרונים (החודשים האחרונים של ההיריון שכבר קשה פיזית) הממוצע יורד משמעותית כי אנו לא מקבלות תשלום על אותם ימים שלא יכולנו ללכת לעבוד בגלל כאבי ההיריון.
אלמנט נוסף שלא נלקח בכלל בחשבון הן זמן ועלויות הבדיקות שאנו כמו כל אישה נדרשות ללכת . הממסד מתעלם מזמן העבודה שאובד לצורך הגעה לבדיקות .
נשאלת השאלה מה קורה לאישה עצמאית אשר נאלצת להפסיד עבודה בגלל בדיקות שגרתיות של ההיריון מדוע לא מגיעות לה זכויות כמו של אישה שכירה?
האם עצם היותנו עצמאיות מצריך מאיתנו לחוות דילמה נוראית ולבחור בין בריאותנו ובריאות תינוקינו שבדרך לבין הצורך הבסיסי להתפרנס בכבוד?
מדוע לא מכירים בצורך של אישה עצמאית ובהריון בבדיקות ובמנוחה כמו אישה שכירה הרשאית לכך במסגרת ימי המחלה שלה?
לעניות דעתי צריך להתייחס לימי מחלה גם לעצמאים כשכירים בצורה שווה. אחרי הכל גם עצמאים משלמים ביטוח לאומי, מס הכנסה ומע"מ ואין שום סיבה שאדם עצמאי שחולה יאלץ ללכת לעבוד במקום להישאר בבית ולהחלים ממחלתו. קל וחומר אישה בהיריון אשר יכולה לסכן את עצמה ואת עוברה כאשר היא יוצאת לעבוד בגלל הצורך שלה להתפרנס למרות שפיזית היה עדיף שתשאר במנוחה.
גם כאשר אישה מקבלת שמירת הריון היא צריכה להוכיח כי אכן עבודתה מסכנת את ההריון וזהו מצב שאף אישה לא רוצה להגיע אליו ולכן חשוב לנו הנשים לא להגיע לאפיסת כוחות ברמה כזאת שנהיה מחויבות להיות בשמירה.
בהיותי עצמאית בתחום הכושר אחת הדאגות שלי הן אובדן הלקוחות לאחר הלידה. אחרי הלידה מקום העבודה אינו מובטח לי וכך גם מחוייבות הלקוחות שלי. מתוך אותה דאגה לשימור הלקוחות אני עשיתי את המקסימום לעבוד כמה שיותר גם במחיר בריאות פיזית כל עוד גופי יכול היה לעמוד באינטנסיביות העבודה שלי. אך בחודשיים האחרונים להיריון נוכחתי לגלות שיש מחיר בריאותי לאותה דילמה .
הגעתי למצבים בהם בכל בוקר עלתה הדילמה האם ללכת לעבודה גם במחיר סבל וסיכון מסוים או לוותר על פרנסתי ולנוח בכדי להחלים ולשמור על עצמי.
בדילמה זו הבריאות חשובה מעל לכל ולכן אני יודעת שנפגעתי גם ממחסור שכר בימי העבודה וגם בדמי הלידה שאני עתידה לקבל עקב שיטת חישוב הממוצע החודשי.
אותה דילמה גרמה לי ללכת לעבוד גם בימים שכאב לי מאוד בהנחה שברגע נתון אני ”מסוגלת בצורה כלשהי לתפקד" התוצאה של אותם ימי עבודה שנאלצתי לעבוד במקום לנוח גרמו לי להגיע למצב של הריון בסיכון ושמירת הריון ומה היה קורה לו הייתה לי אפשרות לנוח? סיכוי גדול כי שמירת ההריון הייתה נחסכת ממני.כאישה עצמאית אני חושבת שצריך לתת לנשים עצמאיות בהריון זכויות שוות ערך לנשים שכירות בהריון, אחרי הכל המטרה של כולנו לשמור על בריאות תינוקינו וילדינו. ואין היריון "שווה יותר או שווה פחות".
אני מעלה נושא זה מתוך ניסיוני והדילמות הקשות שחוויתי אני מקווה שתוכלנה לעזור לי ולשאר הנשים העצמאיות כמוני לשנות משהו עבורנו, כך אולי בהריון הבא אוכל לחשוב קודם על הבריאות של העובר שלי ועל הבריאות שלי ואח"כ על ההיבט הכלכלי.
תודה
רקפת בקה מוזס
ציר הזמן של העצומה
- 17/04/2012
- העצומה השיגה 100 חתימות!
- 26/07/2011
- העצומה נפתחה