לעצור התעללות בילדים ופעוטות בצמתים !

פורסם בתאריך: 11/09/2024

אנו קבוצת אזרחים שהתגבשה זה מכבר על מנת לדרוש מענה ופתרון לתופעה של הפרה בוטה של זכויות הילד.

התופעה של סחר בילדים וניצולם על ידי גורמים עבריינים בישראל למטרות קיבוץ נדבות בצמתים, מציבה את מדינת ישראל בשורה אחת עם מדינות העולם השלישי. משטרת ישראל וגופים ממשלתיים נוספים, מעבירים את האחריות מאחד לשני, וועדות לזכויות הילד בכנסת מתאספות פעם בשנתיים, דו"חות נכתבים, אך דבר לא קורה והילדים ממשיכים להיות מנוצלים פיזית, מינית ונפשית, מטרים ספורים מתחנות משטרה ומול עיני השוטרים ואלפי הנהגים באור יום.

פעילים בקבוצה עדים יום יום לזוועות קשות המתרחשות בצמתים רבים בצפון הארץ - ילדים בגילאים 5-15, לפעמים גם נשים עם פעוטות (שבחלק מהמקרים נשכרו מהוריהם) עומדים ימים שלמים וגם עד השעות המאוחרות של הלילה, בין אם בחום של 40 מעלות בשמש הקופחות בימי הקיץ, ובין אם בגשם זלעפות ובקור בימי החורף. ראינו ילדים יחפים בלויי סחבות צועדים על אספלט רותח, ראינו ילדים בגילאים 5-7 מסתובבים ללא ליווי כל מבוגר, חשופים לתוקפים מיניים בשעות 1-2 בלילה, ראינו תינוקת ללא הכרה בידי אישה מבוגרת שהסתובבה איתה. אלו רק מקצת הדוגמאות לסבל שעוברים הילדים לאורך שעות היממה ולעיני אלפי נהגים העוברים.ניתן רק להניח, מהתמונה אליה נחשפים העוברים ושבים, כי היחס כלפיהם בחדרי חדרים הוא גרוע בהרבה. מסתמן כי הם נתונים להתעללות פיזית, נפשית ומינית, וברור כי אינם זוכים לזכויות האדם הבסיסיות ביותר שמגיעות להם כבני אנוש בכלל וכילדים חסרי ישע בפרט. כל זאת, כאמור, מתרחש בגלוי ובידיעת הרשויות.

פעילים שלנו פנו אינספור פעמים לתחנות משטרה, לוועדה לזכויות הילד בכנסת, למשרד הרווחה ומשפטים – וכל זה ללא מענה והעברה צינית של אחריות מגוף אחד לאחר. עם פרוץ המלחמה, משרד המשפטים והמשטרה מוסרים כתגובה ש"התופעה נעלמה" – אמירה שלא עומדת בקנה אחד עם המציאות. התופעה לא נעלמה לרגע בצמתים מסוימים והיום היא חזרה בכל הצמתים למצב שהיה לפני פרוץ המלחמה ואף גרוע מכך.

כאשר חתמה מדינת ישראל על האמנה בדבר זכויות הילד בשנת 1991, התחייבה כי תכבד ותבטיח בטחונו של כל ילד שנמצא בתחום שיפוטה, ללא הפליה משום סוג שהוא. ללא קשר עם גזע, צבע, מין, שפה, דת, השקפה פוליטית, מוצא לאומי, אתני או חברתי. (1.2.1.). ילד, לפי האמנה, פרושו כל יציר אנוש מתחת לגיל 18 (1.1.) והנו זקוק לביטחונות והשגחה מיוחדים בשל אי בגרותו הפיזית והנפשית. במעמד חתימתה, התחייבה ישראל להבטיח לכל ילד הגנה וטיפול ככל שיידרש לטובתו. (1.3.2.)

הרשויות בארץ מתנערות מאחריות לילדים הללו בטענה כי מדובר בילדים מהרשות הפלסטינית אשר נשלחים על דעת הוריהם ונמסרים לעבריינים בארץ אשר מסרסרים בהם ומנצלים אותם. יתרה על כך, המדינה רואה בילדים פושעים ומטרד. המשטרה בוחרת בדרך הקלה (אם בכלל) ובמקום לעצור את הסרסורים והמפעילים, עוצרת את הילדים, בעיני המשטרה הילד בן 5 הוא הפושע. המצב הזה אינו קביל בשל החתימה על האמנה הנ"ל ובשל העוול האיום שמתרחש לנגד עינינו מידי יום. לא יתכן שגיל העבודה בארץ על פי חוק הוא 15, (14 בחופשים), ואילו בצמתים מסתובבים ילדים בני 5 ו-6, מוכרים חפצים ומקבצים נדבות באין מפריע. לא יתכן כי ילד עד גיל 9 לא מסוגל לחצות כביש לבד, ואנו נאפשר לילד בן 5 לחיות בצומת סואן.

איך יתכן הדבר במדינת חוק מתוקנת?

מדינת ישראל הוכיחה בעבר כי יש בידיה את הכלים והיכולת להתמודד עם בעיות של ניצול, הפרת זכויות אדם וסחר בבני אדם גם כאשר הם אינם אזרחי ישראל.דוגמא טובה לכך היא הטיפול בנשים ללא מעמד חוקי במדינת ישראל שנוצלו למטרות זנות כנגד רצונן. הטיפול כלל פתיחת מקלטים, שינוי תפיסתם על ידי המדינה והציבור מ”עובדות” לעבדות וקורבנות, מעצרם וענישתם של סרסוריהם לתקופות מאסר ארוכות.נשאלת השאלה מדוע ילד צעיר אשר הינו קורבן לסחר בבני אדם וניצול כלכלי, פיזי ומיני אינו זכאי לאותה התייחסות?

אנו פונים לגורמים הבאים ודורשים מהם :

• הרשויות צריכות לקחת אחריות על המתרחש בשטחה המדינה ולהפסיק עם התירוצים שאלו אינם אזרחי ישראל ואינם באחריותה. כיוון שהרשויות לא מטפלות בתופעה גם אין בידם תמונה ברורה האם כל ילד הנמצא בצמתים הוא אכן אינו אזרח ישראלי.
  • ולהתייחס לילדים כקורבנות ולא פושעים, לטפל בהם ולשקם אותם כקרובות של סחר בבני אדם ללא כל קשר לאזרחותם או לאומם
  • לעצור ולטפל בשופעים האמיתיים שאלה - גורמי פשיעה מאורגנים אשר מסרסרים בילדים ובחלק גדול מהמקרים כן אזרחי ישראל

הוועדה המיוחדת לזכויות הילד המועצה לשלום הילד משטרת ישראל משרד הרווחה משרד המשפטים המשרד לביטחון פנים

חומר נוסף לקריאה על התופעה:

ילדים בצד הכביש - אתר חדשות "דבר העובדים בארץ"

סחר בנשים בישראל - ויקיפדיה

סדר-היום של דיוני הוועדה המיוחדת לזכויות הילד של הכנסת - ניצול ילדים לקיבוץ נדבות

מקבצי נדבות ורוכלים קטינים בצמתים - הכנסת, מרכז המחקר והמידע